Rook, rook is één van de mysterieuze onderwerpen om te fotograferen. Ook om naar zo'n foto te kijken is het fascinerend en mysterieus. Rook is altijd anders, andere vorm, andere dichtheid. Dan weer mooi glad en dan weer warrig.  Eventueel een kleur in de rook maakt het nog mooier. Dit moeten we dan zelf ook maar eens gaan fotograferen. 

De rook kunnen we maken van sigaretten of wierook.  Ik rook zelf niet en sigaretten rook vind ik stinken. Dus zal ik het met wierook moeten doen. Even op internet kijken welke winkels het verkopen (lang leve internet) daarna de stad in om het te gaan halen. 
 
 

Via een YouTube filmpje kreeg ik te zien hoe je de foto's moest maken en welke opstelling er nodig is om de foto's te maken. Benodigdheden; zwarte achtergrond,  lampje,  flitser met draadloze triggerset  ( mag ook een kabel zijn als die maar lang genoeg is), een camera en natuurlijk de wierook. Zie de opstelling hierboven. Hier zie je de opstelling zoals ik het had tijdens het fotograferen en een getekende opstelling.

Na alles te hebben neergezet moeten we de camera instellen. De instellingen waar ik mee begin zijn 1/200ste, diafragma f9 en iso 100. Het scherp stellen van de lens kunnen we doen door de lamp aan te zetten en op rook te richten. (zie pijl 1 in de opstelling) Zo ziet de camera de rook en stelt de lens zich scherp. Nadat deze scherp is gesteld zet ik de lens op manueel focus zodat we continu dezelfde scherpstelling hebben. Dan hoeven we later niet meer na te denken op het scherpstellen. Bij het maken van de foto gaat de flitser af en zal die de rook "bevriezen" in de foto (zie pijl 2 in de opstelling)
 
Om te kijken of de genomen instellingen correct zijn schieten we een paar test foto's, hieronder één welke goed is gelukt. Om de rook niet al te veel te laten bewegen moest ik erg stil staan. De eerste paar afdrukken vond ik goed maar ik heb toch de diafragma nog iets verkleind naar f13 voor een grotere scherptediepte. De sluitertijd naar 1/160ste om de diafragma aanpassing te compenseren. Deze instelling vond ik net iets beter.
Zo, alles ingesteld en nu maar foto's maken. Ik heb er maar een stoel bij gepakt want dat staan is het hierbij ook niet helemaal. Telkens als de rook een leuke of interessante vorm kreeg heb ik een foto genomen, vaak een paar achter elkaar om er zeker van te zijn dat ik de vorm te pakken had. 
 
Na ongeveer 100 foto's vond ik het wel genoeg en keek via het schermpje op de camera of er daadwerkelijk wat interessants tussen zat. Ondanks de vele gemaakte foto's zaten er maar een stuk of vijf leuke bij. Deze foto's heb ik via Photoshop bewerkt. Bij dit soort foto's krijg je een leuk effect om de kleuren in negatief te zetten. Zo word zwart wit en wit wordt zwart (zie hieronder) De kleur kan je er in krijgen door met de kleur instelling in Photoshop te werken.
Bij het nemen van deze foto's heb ik geen kleurgel gebruikt op de flitser. Wellicht doe ik dat een volgende keer. (Eerst aanschaffen) Als je een kleurgel gebruikt krijgt de rook meteen een kleur. En hoef je dit achteraf in Photoshop niet te doen wat ik dus wel heb gedaan.

Tja voor de eerste keer is het niet slecht.

 

 

Ik ben ook te volgen via mijn Facebook pagina.

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat. Wellicht ook ideeën over diverse onderwerpen welke ik kan fotograferen en dan kan ik die ook op de site zetten.

Met vriendelijke groet,

Martijn

Reactie plaatsen

Reacties

Pa
9 jaar geleden

Ik wist niet dat je met photoshop werkte!
Met welk programma?
Leuk experiment, duidelijk toegelicht.
Mooi werk!